Skip to main content
Hälsa

Bättre hälsa med hunden som livskamrat

By 2023-08-21No Comments

Att ha en hund som livskamrat handlar om mer än att bara ta hand om ett husdjur – det kan påverka din hälsa och välmående på flera positiva sätt. Forskning har visat att hundar inte bara ger sällskap och kärlek, utan också kan bidra till en förbättrad fysisk och mental hälsa. Hunden gynnar regelbunden motion, minskar stress och ensamhet, förbättrar den mentala hälsan och ökar möjligheten till social kontakt. Här berättar vi mer om hur det kan påverka dig som husse.

Ökad motion och fysisk aktivitet

En av de mest uppenbara fördelarna med att ha en hund är den ökade fysiska aktiviteten och rörelse. Att ta din hund på promenader, leka med dem och engagera sig i utomhusaktiviteter gör att du får regelbunden motion på köpet. Vad motion är bra för har du säkert hört förut – det kan hjälpa till att förbättra kroppens hjärt- och lungfunktionen, kontrollera vikten och minska risken för kroniska sjukdomar.

Hundar kan minska stress

Interaktion och samspel mellan människa och hund har visat sig minska nivåerna av stresshormoner som kortisol och öka produktionen av lyckohormoner. Bara att klappa eller leka med din hund kan bidra till att sänka blodtrycket och lindra känslor av ångest.

Bra mot ensamhet och isolering 

Hundar är utmärkta sällskap och kan minska känslor av isolering och ensamhet. Hundens konstanta närvaro ger en känsla av mening och ansvar, vilket kan vara särskilt viktigt för äldre eller personer som bor ensamma.

Förbättrad mental hälsa

Studierna visar att hundägare har lägre risk för depression och ångest. Denna positiva effekt kommer ifrån att hundar kan ge kärlek och tröst. Att ha en hund kan också uppmuntra till regelbundna rutiner och sociala kontakter, vilket kan bidra till att förbättra den psykiska hälsan.

Hunden ger livskvalitet och glädje

En hund som livskamrat kan ge en djup och ihållande glädje. Hundens lojalitet och ovillkorliga kärlek lyfter livet för många och ger en känsla av mening och tillfredsställelse. Men vad händer när det är dags för hunden att somna in? Att människan lever längre än hunden är något som man får förbereda sig på när man skaffar hund. Men det är självklart svårt när tiden är kommen och man förlorar sin livskamrat. Om hunden dör alldeles för tidigt efter en olycka eller sjukdom, finns det hundförsäkring som ger ekonomisk ersättning för hundens bortgång och din sorgbearbetning. 

Öppnar upp för sociala kontakter 

Hundar fungerar som en naturlig ”isbrytare” och kan underlätta interaktioner med andra människor. När du går ut med din hund möter du andra hundägare och kanske inleder ett samtal som annars inte skulle ha hänt.

Utvecklar empati och ansvar

Att ta hand om en hund lär dig empati och ansvar. Du måste vara uppmärksam på deras behov, inklusive mat, motion och hälsovård. Detta kan utveckla dina känslor av empati och hjälpa dig att bli mer medveten om andras behov.