Skip to main content

Ingefära är en blommande växt med en enda rot, kallad rhizom. Det används ofta som en krydda och folkmedicin. Denna örtartade perenn producerar pseudostammar som är ungefär en meter höga och bär smala blad. Traditionellt har ingefära använts för en mängd olika medicinska och kulinariska ändamål. Den här artikeln kommer att diskutera några av dess mer framträdande hälsofördelar. Här kommer vi att utforska de viktigaste fördelarna med ingefära, inklusive dess antiinflammatoriska, anti-koagulerande och antimikrobiella egenskaper.

Antiinflammatorisk

En nyligen genomförd studie har visat att ingefära kan vara ett effektivt botemedel mot matsmältningsbesvär, inklusive matsmältningsbesvär och kronisk halsbränna. Ingefära kan också hjälpa till att förhindra magskador i samband med användning av konventionella smärtstillande medel. Högdos aspirin och andra NSAID kan skada magslemhinnan. Ingefära kan skydda magslemhinnan genom att skydda slemhinnan från de skadliga effekterna av alkohol, överskott av saltsyra och andra kemikalier.

Anti-koagulering

Trots sin popularitet är bevisen på ingefäras anti-koaguleringseffekter blandade. In vitro-studier har visat att ingefära hämmar trombocytaggregation, medan studier på människor har varit inkonsekventa. Antalet studier, deras varaktighet och egenskaperna hos de försökspersoner som rekryterats för studier varierade. Därför behövs ytterligare forskning för att fastställa säkerheten för ingefära hos patienter med ökad risk för blödning. För närvarande anses ingefära inte vara en alternativ behandling för patienter med kranskärlssjukdom, även om det är effektivt för att förebygga hjärtinfarkt och stroke.

Antimikrobiell

Det är ingen hemlighet att ingefära är ett kraftfullt antibiotikum, men visste du att ingefärans antimikrobiella egenskaper går utöver dess smak? Flera studier har visat att ingefärans beståndsdelar är effektiva mot en mängd olika bakteriella och svamporganismer, inklusive E. coli och Shigella. Ingefäras antibakteriella och svampdödande egenskaper gör det också till ett effektivt naturligt botemedel för en mängd olika medicinska tillstånd.

Viktminskning

Om du kämpar med viktminskning, överväg att använda ingefära för att förbättra din matsmältningshälsa. Ingefära förbättrar matsmältningen, bekämpar inflammation och bränner fett. Denna krydda används ofta i många recept. Det är också ett underbart sätt att öka din energi och bränna kalorier. Försök att dricka ingefärste eller riv en bit i din måltid innan du äter den. Det främjar också viktminskning och håller dig frisk. Du kan också använda ingefära i matlagning och bakning för att öka din kosts näringsinnehåll.

Artrit

Örtläkare har länge erkänt de terapeutiska egenskaperna hos ingefära som ett botemedel mot artrit. Kryddans antiinflammatoriska och antioxiderande egenskaper hjälper till att stärka immunförsvaret. Dessa effekter är särskilt fördelaktiga för personer som lider av artrit. När den appliceras externt på huden, lindrar ingefära symtom på artros och lindrar smärta och ångest. Och det är ett enkelt och bekvämt sätt att hantera artrit utan användning av receptbelagda läkemedel. Läs mer om ingefära för artrit nedan.

Hjärtsjukdom

Ingefära har länge varit en populär krydda, använt som smaksättning för mat och dryck och i medicin. Det finns som te, sirap, kapslar och flytande extrakt. Vanligast är att ingefära tas i doser på 0,5-3 gram per dag i 12 veckor. En mängd olika externa preparat kan också göras med ingefära, inklusive aromaterapi eteriska oljor. Om du har några bekymmer om ingefära, kontakta din läkare eller apotekspersonal.

Matsmältning

Även om fördelarna med ingefära för matsmältningen länge har diskuterats, fann en studie att det faktiskt kan hjälpa processen. De antiinflammatoriska egenskaperna hos ingefära fungerar som COX-2-hämmare, som är läkemedel som används för att behandla inflammation och smärta. Faktum är att ingefära används för att behandla illamående och matsmältningsbesvär hos personer med friska matsmältningssystem. Ayurveda erkänner också fördelarna med ingefära för matsmältningen. Örten har länge använts mot illamående och matsmältningsbesvär, och har även använts mot mensvärk.

Viktökning

Om du har kämpat med att gå upp i vikt har du förmodligen undrat om ingefära kan hjälpa dig att gå ner de extra kilona. Kryddan har antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa dig att bekämpa led- och muskelvärk. Dessutom kan ingefära öka din ämnesomsättning, vilket innebär att du förbränner fler kalorier genom träning och ökade energinivåer. Detta är goda nyheter för personer med stillasittande livsstil som vill behålla en hälsosam vikt. Och om du redan är aktiv kan ingefära också öka dina energinivåer och minska din aptit.